by Marina Pronk


at. Mauris Di Serif. Nullam lorem sapien

© 2011 kunstenaarscollectief CAKtwo


at. Mauris Di Serif. Nullam lorem sapien

vlnr Berend Wijers, Marina Pronk, Fred Boon
Onder de naam CAKtwo werken Berend Wijers, Fred Boon en Marina Pronk samen aan het extreem en ongeremd uitvergroten van objecten. “Wij zien onze samenwerking als een versterking en een verrijking van onze creativiteit. Eén van ons komt met een idee waarbij we al heel snel merken of het stroomt, of we er verder mee willen. In de overtuiging dat het beste resultaat ontstaat door, voorbij het eigen ego, heel goed naar elkaar te luisteren, werken we minimaal 2 dagen per week gedreven aan onze installaties.  Er is geen vaste rolverdeling binnen ons team. Pas als we aan het werk gaan, bepalen we wie wat gaat doen die dag.
Berend, Fred en Marina hebben elkaar ontmoet bij kunstenaarsvereniging Perspectief in Castricum waar wij alle drie deelnemen aan de werkgroep beeldhouwen. CAKtwo bestaat sinds 2011 in wisselende samenstelling. Berend en Marina waren bij de oorspronkelijke bezetting en Fred heeft zich in 2018 bij ons gevoegd. Onze samenwerking geeft ons de vrijheid van groot werken, de vrijheid voor ongeremde expressie. Het opblazen geeft naar ons inzicht dynamiek en versterkt de vorm waarbij we zonder pretentie de eenvoud en essentie van de vorm benadrukken. Door het plaatsen van onze uitvergrote objecten in een natuurlijke omgeving ontstaat een geheel nieuw, verrassend en soms vervreemdend perspectief.
We gebruiken vooral recycling materialen zoals betonijzer, binnenbanden, gejutte touwen, plastic uit zwerfafval  en combineren dit soms met andere ruige of juist fijne materialen. Met een aantal recente installaties maken we ook een duidelijk statement tegen de klimaatverandering, de wegwerpmaatschappij en/of milieuvervuiling.”

Introductie